راهنمای ارتقای کامپیوتر، روش های ارتقای سیستم برای افزایش سرعت و بهبود عملکرد
تمامی لوازم یک عمر مفید و محدودی دارند که پس از چند سال استفاده شاید سالم باشند اما به خوبی روز اول از پس انجام وظایف خود برنمی آیند. کامپیوتر هم از این موضوع مستثنی نیست و وقتی مشکلات ایجاد شده از یک حدی فراتر برود باید به فکر ارتقا یا خرید یک سیستم و کامپیوتر جدید باشید. هیچ چیز بدتر از کندی یک کامپیوتر نمی تواند دردسرساز باشد این مشکل می تواند تمام کارهای روزانه را مختل کند.
اولین اقدام برای ارتقای کامپیوتر بررسی سیستم قدیمی است که آیا با ارتقا برخی قطعات مشکلات به وجود آمده رفع می شود یا باید با آن خداحافظی کرد. این تصمیم به عوامل مختلفی بستگی دارد از سن سیستم گرفته تا بودجه ای که برای این کار کنار گذاشته اید. بروز کردن قطعات کامپیوتر موضوعی پیچیده است و هر فردی نمی تواند در این کار ادعا کند که توانایی ارتقا کامپیوتر خود را دارد. این اقدام جدا از هزینه به تخصص، دانش و مهارت شناخت قطعات نیاز دارد. در این مقاله از فرفره قصد داریم یک راهنمای ارتقای کامپیوتر به شما ارائه دهیم که با مطالعه آن بتوانید دید مناسبی نسبت به ارتقا و به روزرسانی سیستم خود داشته باشید.
ارتقای کامپیوتر قدیمی بهتر است یا خرید سیستم جدید؟
اگر شما هم تصور می کنید ارتقای کامپیوتر به معنی خرید و اضافه کردن سخت افزارهای جدید است باید بگوییم سخت در اشتباهید. جدا از خرید قطعات جدید برخی از درایورها و نرم افزارهای مرتبط با آن ها هم باید بروز شوند. مزایایی که ارتقا سیستم دارد کاملا واضح است این اقدام هزینه کمی نسبت به قیمت خرید لپ تاپ جدید دارد و به سرعت هم انجام می شود. از طرفی ارتقا یک سیستم دانش فنی و مهارت خاصی را می طلبد. این نکته را هم باید در نظر بگیرید که سیستم های ارتقا یافته اغلب به اندازه کامپیوترهای تازه نفس عمر نخواهند کرد.
به طور کلی اگر تصور می کنید کامپیوتر فعلی شما برای انجام کارهای اصلی و روزمره تان کافی است و تنها به تعمیرات محدودی نیاز دارد ارتقای آن به جای خرید کامپیوتر جدید بهترین گزینه است. اما اگر سیستم شما پاسخگوی کارهای مورد نظرتان نیست یا سرعت مناسبی برای انجام آن ها ندارد خرید یک کامپیوتر جدید بهترین انتخاب خواهد بود. البته به این موضوع هم توجه کنید که ارتقای کامپیوتر از خرید یک سیستم جدید هزینه کمتری دارد.
نکاتی که قبل از ارتقای سیستم باید بدانید
ما در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی را در مورد ارتقا و بروز کردن سیستم کامپیوتر به شما بدهیم اما بهتر است قبل از هر اقدامی با یک متخصص سخت افزار مشورت کنید که دچار مشکل نشوید. اولین اقدام این است که اطلاعات سخت افزاری خود را بالا ببرید و از مدل قطعات کامپیوتر خود آگاه شوید. برای این موضوع مقاله طرز کار سی پی یو کامپیوتر می تواند کمک کننده باشد.
پس از شناسایی قطعات کامپیوتر خود مادربرد را بررسی کنید. مادربرد یکی از پایه ترین بخش های داخلی کامپیوتر است و ارتقا دادن آن جز در شرایط خاص پیشنهاد نمی شود. سازگاری قطعات به کار رفته در مادربرد اهمیت زیادی دارد. به سایت سازنده مادربرد خود بروید و در بخش توضیحات تکنولوژی هایی را که بهره می برد را بررسی کنید. همچنین از وضعیت پاور سیستم خود غافل نمانید. با ارتقای قطعات کامپیوتر مصرف انرژی بالا می رود پس قبل از ارتقا بهتر است مصرف انرژی را محاسبه و بررسی های لازم را انجام دهید. برای ارتقای کامپیوتر تشخیص دهید مشکل سخت افزاری مربوط به کدام بخش است و چه قطعه ای نیاز به تعمیر و ارتقا دارد. بهتر است از تست سلامت هارد کامپیوتر هم اطمینان حاصل کنید.
چگونه سیستم خود را ارتقا دهیم؟ روش های ارتقای کامپیوترهای قدیمی
اگر شما هم برای انجام برخی کارهای روزمره مثل وبگردی و تماشای فیلم به کامپیوتر رده بالایی نیاز ندارید. یا کامپیوترتان پس از سال ها استفاده فقط کمی کند شده است شاید با برخی تغییرات بخواهید آن را تقویت کنید. در ادامه بهترین راه ها را بررسی کرده ایم که هر چه زودتر بتوانید جان تازه ای به سیستم قدیمی خود ببخشید.
اضافه کردن درایو ذخیره سازی SSD
اولین راهی که کارشناسان برای بهبود ارتقای کامپیوتر پیشنهاد می دهند خرید و نصب یک SSD است. ارتقای هارد مکانیکی HDD به یک هارد به روزتر SSD کاری هوشمندانه برای ارتقای عملکرد کامپیوتر است و می تواند همه چیز از زمان روشن کردن سیستم تا عملکرد روزانه کامپیوتر شما را بهبود ببخشد.
این ارتقا به راحتی بر روی هر دو سیستم کامپیوتر و لپ تاپ انجام می شود و در سیستم های قدیمی با تغییر محسوسی در کارایی و سرعت همراه است. اگر سیستم شما از هارد درایو برخوردار است ارتقا آن به درایو 2.5 اینچی SSD تفاوت های کاربری بسیاری را ایجاد می کند. با این ارتقا بازدهی کامپیوتر افزایش می یابد و زمان کمتری را برای بارگذاری سیستم معطل خواهید ماند.
افزایش حافظه ی RAM
آسان ترین و البته قابل دسترس ترین راه برای ارتقای کامپیوتر اضافه کردن میزان ظرفیت رم دستگاه است. این اقدام هم راحت و هم مقرون به صرفه است که برای هر سیستمی می توان آن را انجام دارد. خوشبختانه تعویض و افزایش حافظه رم کار سختی نیست و نیاز به دانش فنی زیادی هم ندارد.
ارتقای رم افزایش فوری کارایی و سرعت کامپیوتر شخصی را به دنبال دارد که پیش تر در مقاله تاثیر عملکرد رم بر کامپیوتر آن را بررسی کرده ایم. برای انجام کارهایی که نیاز به ظرفیت حافظه زیادی دارند مثل ویرایش ویدیو و گیم ها هر چقدر رم بیشتری در اختیار داشته باشید بهتر است. به لطف بهره مندی از یک حافظه رم بالا می توانید تعداد برنامه های بیشتری را به صورت همزمان اجرا کنید. همچنین تب های بیشتری را در مرورگر خود باز کنید.
میزان افزایش حافظه RAM
میزان پایه برای ظرفیت یک رم 4 گیگابایت است که برای استفاده های معمولی، باز نگه داشتن حدود 10 تب در مرورگر و تماشای ویدیو کافی است. اما اگر ظرفیت رم را تا 8 گیگابایت ارتقا دهید شاهد بهبود عملکرد قابل توجهی خواهید بود. این میزان حافظه برای انجام چندین کار به صورت همزمان مثل سرچ های اینترنتی با 30 تب باز، ویرایش عکس و ویدیو با کیفیت RAW و حتی انجام برخی از بازی های میان رده عالی خواهد بود. اما اگر با کامپیوتر کارهای سنگینی مثل گیمینگ حرفه ای را انجام می دهید باید به دنبال حافظه های بالاتر مثل 16 گیگابایت باشید. به طور کلی دنبال کردن هر کاری در سطح حرفه ای مثل گیمینگ و ویرایش عکس و فیلم ها مستلزم ظرفیت بالای رم است.
تغییر کارت گرافیک
اگر با کامپیوتر خود کارهای حرفه ای را انجام می دهید ارتقای کارت گرافیک اولین چیزی است که باید در لیست ارتقای کامپیوتر قرار دهید. اگر کامپیوتر شما از حافظه رم کافی برخوردار نیست و نرم افزارها، برنامه و بازی ها را از روی هارد SSD اجرا می کند قدم بعدی برای افزایش کیفیت ارتقای کارت گرافیک است. قبل از این اقدام باید فاکتورهای مهمی مثل رزولوشن قابل پشتیبانی نمایشگر را در نظر بگیرید. ارتقای کارت گرافیک و نصب درایور کارت گرافیک حتی در کنار پردازنده مرکزی قدیمی هم کارایی بسیاری دارد.
ارتقای پردازنده ی مرکزی
ارتقا پردازنده مرکزی کامپیوتر به نسبت تغییراتی که پیش تر راجع به آن توضیح دادیم کار سخت تری است. ارتقای پردازنده مرکزی علاوه بر این که از لحاظ فیزیکی نصب سخت تری دارد گران ترین راه پیشنهادی ما هم هست. در ارتقای پردازنده موضوعی که باید به آن توجه کنید مسائل مربوط به سازگاری یا Compatibility است. با توجه به این که مادربرد شما قدیمی است حواستان به انتخاب پردازنده باشد. شما باید یک پردازنده سازگار با مادربرد خود پیدا کنید.
قبل از این اقدام برای ارتقای کامپیوتر بهتر است مدل چیپست کامپیوتر خود و تفاوت نسل های پردازنده اینتل را بررسی کنید. دانستن نام دقیق چیپست می تواند به شما در انتخاب پردازنده کمک کند. لیست پردازنده های سازگار با مادربرد خود را پیدا کنید البته این لیست می تواند متغیر باشد. اگر مادربرد شما خیلی قدیمی باشد بهترین کار ابتدا خرید یک مادربرد جدید است که بتوانید آن را به پردازنده های قوی تری تجهیز کنید.
علاوه بر سازگاری مادربرد با پردازنده شما باید مطمئن شوید که پردازنده از آخرین آپدیت BIOS هم پشتیبانی می کند. اگر BIOS آپدیت نشده باشد پردازنده جدید روی مادربرد عملکرد صحیحی ندارد. ارتقای پردازنده مرکزی به خودی خود بهبودی زیادی را در عملکرد کامپیوتر ایجاد نمی کند. ارتقای پردازنده سبب می شود کامپیوتر تحت فشار برنامه های متعدد عملکرد روان تری را نشان دهد. اما اگر از قدیمی بودن مادربرد خود اطمینان دارید توصیه ما به شما در کنار ارتقای پردازنده ارتقای مادربرد است. با این تعویض می توانید در آینده سایر اجزای کامپیوتر را هم ارتقا دهید.
استفاده از سیستم خنک کننده ی مایع یکپارچه
کارشناسان سخت افزار کامپیوتر همواره گرمای داخل کیس را بزرگ ترین چالش می دانند. آن ها همواره راهکارهایی را برای ارتقای کامپیوتر پیشنهاد می دهند که دمای داخل کیس را به حداقل برسانند. اغلب این ارتقاها نیاز به مهارت خاصی دارد و علاوه بر تاثیر روی عمر مفید قطعات سخت افزاری در اورکلاک کردن آن ها هم نقش خواهند داشت. فن های خنک کننده استاندارد با جریان هوا سیستم را خنک می کنند که انتخاب مناسبی هم هستند اما هیچ چیز به اندازه یک سیستم کامل خنک کننده مایع برای دوستداران اورکلاک و کاربران حرفه ای کامپیوتر نخواهد بود.
این سیستم ها به صورت دستگاه های یکپارچه عرضه می شوند و مایع خنک کننده را از یک رادیاتور روی پردازنده مرکزی منتقل می کنند. برای نصب این سیستم ها باید کل فن و سیستم خنک کننده را حذف و با دستگاه جدید جایگزین کنید.
پیش از این اقدام باید ابعاد کیس را بررسی کنید. این سیستم در ابعاد 120، 140، 240 و 280 میلی متری عرضه می شود. نیاز یا عدم نیاز به سیستم خنک کننده مایع بستگی به پردازنده مرکزی و کامپیوتر شما دارد اما خرید این سیستم با قابلیت نورپردازی RGB برای زیباتر شدن کامپیوتر می تواند وسوسه کننده باشد.
ارتقای پاور
برای ارتقای کامپیوتر انتخاب یک منبع تغذیه جدید کار سخت و گاها پیچیده ای است. برای این اقدام لازم است میزان توان یا وات را برای تمامی اجزا مشخص کنید. علاوه بر این باید مدلی را انتخاب کنید که با سیستم شما هماهنگی داشته و همچنین دارای کابل ها و ریل های مناسب برای اجزای دیگر باشد.
قبل از خرید یک پاور باید مقدار توانی که برای کامپیوتر خود نیاز دارید را تعیین کنید. دو قطعه که بالاترین توان را مصرف می کنند پردازنده و کارت گرافیک است. اجزای دیگر مانند هارد دیسک ها و سیستم های خنک کننده به توان بسیار کمتری نیاز دارند. بنابراین در زمان خرید یک پاور میزان توان مورد نیاز قطعات کامپیوتر خود را به طور تخمینی تعیین کنید.
حدود هزینه ارتقای کامپیوتر قدیمی
یکی از سوال هایی که ممکن است ذهن شما را درگیر کرده باشد قطعا مربوط به هزینه ی ارتقای کامپیوتر است. هزینه ارتقا سیستم چقدر است؟ برای ارتقا کامپیوتر یا لپ تاپ شخصی خود چقدر بودجه کنار بگذاریم؟
هر ساله قطعات جدید سخت افزاری با قابلیت های به روز معرفی می شوند که نسبت به نسل قبلی خود قوی تر بوده اند و البته قیمت بالاتری هم دارند. به همین دلیل هر چه قدر که برای ارتقا کامپیوتر خود بیشتر هزینه کنید قطعا قطعات پیشرفته تر و به روزتری هم خواهید داشت.
سخن پایانی
به طور کلی کند شدن و کاهش سرعت کامپیوتر کاری اجتناب پذیر است و همه ما پس از چند سال استفاده از سیستم خود شاهد آن بوده ایم. علاوه بر این با گذر زمان و پیشرفت دنیای دیجیتال و کامپیوترها نرم افزارهای جدید نیاز به منابع و سخت افزارهای قدرتمندی دارند. امروزه راه های بسیاری برای ارتقای کامپیوتر جهت بهبود عملکرد و افزایش سرعت به وجود آمده اند که در این مقاله موثرترین آن ها را بررسی کردیم.